Hälsosam påskmat

https://www.dinneratthezoo.com/shrimp-pesto-pasta/

Här kommer lite tips hur vi äter oss friskare i påsk! Den inbjuder till fräscha sallader o fet nyttig fisk med omega 3 samt choklad i överflöd… Varför man ska frossa i detta står utförligt i boken #KostOkunskap .

En grön pesto man blandar ner i kokt bönpasta alternativt med lite hyvlad zuccini med smarrig avokadosallad o räkor eller primörer är enkelt att göra.

Slöng i kokt broccoli, basilika, hårdost typ paremsan greve vösterbotten , olivolja, citron, vitlök o pumpa/pinje/solros/cashewnötter i mixern med salt o svartpappear. Varför inte en nypza nässelpulver oxå? I salladen blandar mn görna besk ruccola o spenatblad med coctailtomater o rödlök.

TRYPTO FAN ! Känner du nån som behöver lite jäklar anamma? Mata med nötter… kanske i en god kaka? eller pesto? Tyrosin är en aminosyra som bildas ur fenylalanin. Det är en föregångare till sköldkörtelhormonerna, samt dopa, dopamin, norepinefrin och epinefrin (adrenalin). Hud- och hårpigmentet melanin härstammar ur tyrosin. L-tyrosin liknar tryptofan i sitt sätt att tränga igenom blod-hjärnbarriären samt förbättra fall av depression och även minnet. Man menar också att tyrosin i kombination med tryptofan kan ha en bättre sömngivande effekt än tryptofan ensamt. Det har även inrapporterats att den har kunnat hjälpa vissa Parkinsonpatienter.

Brist på tyrosin hos kvinnor som använder p-piller kan leda till depression. Den ökar mental skärpa och bidrar till en balanserad produktion av neurotransmittorer, vilka överför nervimpulser mellan neuroner och påverkar humör och mental skärpa. Tyrosin spelar en förmedlande roll vid syntesen av neurotransmittorn norepinefrin från aminosyran fenylalanin.
Tyrosin omvandlas till sköldkörtelhormonet tyroxin och är föregångare till de adrenokortikotropa hormonerna (t.ex. adrenalin) och till dopamin, en föregångare till norepinefrin och epinefrin. Eftersom norepinefrin är en aptitdämpande neurotransmittor, åstadkommer denna aminosyra, i likhet med fenylalanin, en minskning av aptiten. Båda dessa aminosyror omvandlas nämligen i hjärnan till norepinefrin.Denna aminosyra stimulerar också frisläppandet av tillväxthormon som ökar muskelmassan och minskar fettupplagring.
Fria radikaler kan skada proteiner, fetter och nukleinsyror (DNA och RNA) i kroppen. Till antioxidanterna, som minskar effekten av de fria radikalernas inflytande, räknas förutom vitamin A-, C-, E- och B-vitaminkomplex, även aminosyrorna cystein och tyrosin.
Bristsymtom och terapeutisk användningParkinsons, impotens, depression, drogavvä https://kurera.se/aminosyror-l-tyrosin/


Chokladtryffeltårta (nillas kitchen) med nyttiga nötter, kakao/carob dadlar & avokado Avokado har nyttigt fett o fiber, kalium + C , E , K , folat o B6 . Nilla har använt Carob som substitut för kakao. Kakao har magnesium , kalcium, järn , zink, koppar , kalium o mangan o i vitaminer som A , B1, B2, B3, C o E. Kokos har nyttiga syror. 60 g nötter (valnöt/mandel/ hassel) * 40 g dadlar en nypa havssalt * 2 st avokado * 40 g kokosolja * 3-4 msk agavesirap * 2/3 dl Carobpulver eller kakao (kakao kan behöva mer sötning) * 1 krm vanilj * salt .Mixa nötter en nypa salt o dadlar i en beredare o tryck ut i form med kokosolja + plastfolie o rundklippt bakplåtspapper i botten. Kör avokado, kokosolja, carob/ kakao, vanilj, sirap, salt i beredare smidigt. Klicka över nöt-bottnen o jämna till. Ställ kallt lr frys ett par tim innan servering dekorerad med bär/meliss/mynta/

https://nillaskitchen.com/2014/03/03/chokladtryffel-raw-food-choklad-tarta-recept/

De som lever längst äter en medelhavsbaserad kostmed mycket bönor, fisk o grönt o sparsamt med kött. Salladen bör ha huvudrollen och att avsätta ett mål om dagen till sallad är en bra ide. Nedan lite smarta tips & suveränt goda sallader :

Bönor kan man köpa blandade, kokta i tetrapack men det går ju utmärtk att koka lite kikärter lr annat själv o frysa in i små paket. Att odla själv är ju jättegott & garanterat fritt från prylar. Byt ut pastan mot bönpasta.

Salladsmix: Färdig påse i butik, (undvik Dole som haft Clostridium) men mixa tex ruccola /spenat /mangold själv, då dessa innehåller mest näring o nyttig nitrat ( förbättar syret) med billig isberg.

Frysmix: frysta i påse med tex ärter majs paprika eller broccoli, morot, blomkål som ej behöver kokas. Superpraktiskt o de bästa valen, med reservation för att de troligen ej är eko. 

Dressing: Går ofast att mixa majo/surmjölk/surost Den som orkar gör egen majonäs med ägg samt olivolja. kryddorna bör dra i dem långt innan , liksom salladen i den senare. 

Groddar: När bönor o frön lagts i blöt aktiveras deras enzymer och näringen mångdubblas samt kroppens förmåga att  smälta och ta upp det.  

QUINOA passar utmärkt o ha i sallader utan gluten, mkt nyttigare o bättre än pasta, potati, ris på ett bra sätt. lågt GI  relativt mycket protein. rik på B9 som är viktig för fosterutvecklingen och hjärt- och kärlhälsan. (kokt): Energi: kcal 140, protein 4-10 g LÅNGSAMMA kolhydrater 21,7 g, fett 2,4 g.

SOLROSKÄRNOR nötaktiga smak, perfekt som smakförhöjare i bröd, müsli och sallader eller rostade som snacks. Innehåller kolesterolsänkande växt-steroler och är rika på nyttiga mineraler och fettsyror . 594 kcal, protein 23 g, kolhydrater 12,6 g, fett 50 g. pantonensyra vitamin B15 vi skrivit om förut som är extremt bra för syret o hjärtat.  Blötlägg gärna 24 tim ev med fler nötter o mixa med ost, oliver , soltorkade tomater – Åts som pesto till allt. Mjölksyra förebyggs i muskler av detta.  

AMERIKANSK (Ceasar); använd gärna överbliven egenkokt kyckling från soppan ( i fastnålat inlägg) och blanda i ceasardressingen;
Mixa matjessill /ansjovis med creme fraiche & /eller majonnäs, stark senap , vitlök, salt, vitpeppar o citron . Det ska va rejält med kryddor o fisk! Blanda med grönsallad, gärna cosmopolitan o ruccola, nåt rött, lite tomat lr paprika kanske? Stekt bacon är gott till men inte så nyttigt förstås.

 Den som orkar gör egen majonäs med ägg samt olivolja. Lite (rostade) cashwenötter / valnötter kan va snyggt o gott, liksom rödlök och broccoli. ( Den kan man fräsa lite i pannan med baconet från frysmix)
 Sillen innehåller omega 3, kyckling lättsmält bra protein. Senap är en medicinalväxt. Citron, peppar o vitlök ingår i programmet. Jag använder inte krutonger o parmesan. Men inget är tabu.

GREKISK: spenat/ruccola mix, getost, oliver, äppelcidervinäger, olivolja, rödlök, bönor , olivolja, tomat, ägg , gurka, oregano och salladskrydda , svartpeppar

ITALIENSK ( Capreze): salladsmix, basilika, mozzarella, olivolja, färska o soltorkade tomater, oliver, rödlök mm.TYSK: salladsmix, ärtor, majs o paprika frysmix, tärnad kassler/ salami potatissallad, italiensk salladskrydda, vitpeppar, vitlök, ägg, tomat, soltorkad tomat o basilika  

TONFISK : som ovan men byt kassler /korv o soltorkade tomater mot tonfisk och tillsätt oliver

ENGELSK: som ovan men köttrester /rostbiff och pickles gärna coleslaw. Senapsvinegrätt lr pepparotsdressing passar till.

JAPANSK: Teriakimarinerad lax, kyckling lr biff steks med ingefära, honung, soja och sesamfrön och blandas i en härlig grönsallad samt wokmix . Gör gärna extra vinegrätt av marinaden.

VÄSTKUST: salladsmix, frysmix, räkor, ägg, tomat ev sparris eller avokado  DRESSING kan man välja antingen med pepparot och ost  fast godast e nog med chilli/tomat/vitlök/citron-cremen. kräftstjärtar och eller lite lax eller rom går oxå att ha till. 

LAX : Som ovan, men manmåste prova teriakilaxen..  (lägg en hel lax i ugn själv, på låg temp så sparas omega 3 bäst, annvänd ej folie )

KYCKLING: salladsmix o broccoli mxen avokado samt chillicremen , kan varieras med currydressing gärna med curry-pudrade äppelbitar .

FRANSK: Bra sallad för syre o parasit-rening o detox( herxx rening) ; Salladsmix med spenat, ruccola o blasten från betorna. Lägg på kokta rödbetor , avokado, päronbitar, valnötter, getost ev ägg/ bönor för protein . Häll på en vinegrätt av Honung, olivolja , citron, salt o peppar. Denna är en de luxe 🙂 

 • Blanda Teriakisåsen med ingefära.
 • Pensla laxen med såsen och spara lite till woken.
 • Lägg laxfilén i en smord ugnssäker form, strö över sesamfrön.
 • Tillaga laxen i ca 10-12 minuter i ugnen  i 200 gr eller stek mjukt i stekpanna.

PUMPA eller ROTFRUKTER SÖT/POTATIS:  till kött, fisk,kyckling eller vegetarisk buffé

 • Skala pumpan och ta bort kärnhuset. Skär pumpan i bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form och riv ingefära och vitlök över. Tillsätt olja samt salt och peppar efter smak. Rosta i ugnen  200 grader ca 30 min.
 • 3. Skölj och strimla salladslöken och skölj och riv citronskal.
 • 4. Ta ut den rostade pumpan och lägg upp på ett vackert fat. Strö salladslök, citronskal och pumpafrön över.

Jag har lagat de flesta av ovan o smakerna passar ihop. Det viktiga är dressingen. Får salladen dra i den flera timmar den ska ätas blir det mycket godare. Man behöver en eller två stora skålar om man är en stor familj. Man kan servera hälsosamt bröd o ost till. Med lite vin blir det riktigt lyxigt o kanske en bruscetta med tomater, olivolja och vitlök i ugn?

För de som rensar patogener är sallad o dressingen ett utmärkt sätt att ösa på med vitlök, oregano , timjan malört mm och blanda olivolja och citron /vinäger.

Klicka på länken för att läsa hur de som blir över 100 år o är friska bär sig åt;  https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/04/11/398325030/eating-to-break-100-longevity-diet-tips-from-the-blue-zones

 • Stop eating when your stomach is 80 percent full to avoid weight gain. ( sluta äta INNAN du är mätt)
 • Eat the smallest meal of the day in the late afternoon or evening. (vanesak, denna passar jag på- många äter huvudmålet innan läggdags därför att kroppen behöver VILA när den smälter maten, därav sk. palttkoma )
 • Eat mostly plants, especially beans. And eat meat rarely, in small portions of 3 to 4 ounces. Blue Zoners eat portions this size just five times a month, on average. (plantbaserad kost med lite kött en gång i veckan
 • Drink alcohol moderately and regularly, i.e. 1-2 glasses a day. (lite vin dagligen)

Se gärna detta korta klipp om Blue zones / Blå zoner ( 5 min) mycket bra! , (det finns flera på nätet), tyvärr är de bästa borta i vanlig ordning.

https://www.youtube.com/watch?v=_VtHRwq5Um0&feature=youtu.be


youtube=https://www.youtube.com/watch?v=oX6I6vs1EFs&w=320&h=266]  

Lyssna på vår pod på soundcloud eller ladda ner från podbean

Varför man ska äta just detta ovan o beställ o läs mer om den tryckta boken här https://fightsickness.net/2018/08/17/ny-bok-for-kost-o-halsa-som-utmanar-industrin/

Här kommer ytterligare lite inspiration för att bli friskare. .. även överviktiga och sjuka kan anpassa övningarna och glöm inte musiken och djupandningen.! frekvens 528 love=>universums hemlighet.. som basar blodet så patogenerna kolar..

Love & light ❤ 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s